Thomas Tallis (1505-1585) a Gregorio Allegri (1582-1652) : hudba k pašijím

Thomas Tallis a Gregorio Allegri

Thomas Tallis je nejvlivnějším anglickým skladatelem své generace a jedním z nejpopulárnějších renesančních skladatelů současnosti. Tallis působil jako varhaník a v dalších profesních funkcích u čtyř anglických panovníků, mimo jiné v královské kapli. Spolu se svým nejslavnějším žákem Williamem Byrdem získal od královny Alžběty I. monopolní právo na vydávání vokální hudby. Tallis stál v čele nejdynamičtějšího období anglických hudebních dějin, během něhož angličtí skladatelé v důsledku reformace a rušení klášterů z velké části přejali kontinentální styl strukturální imitace.

Ačkoli Tallisova hudba zahrnuje širokou škálu stylů a cílů, převážnou část jeho tvorby tvoří sborová hudba, a to jak ve starším stylu latinských motet, tak v novějším stylu anglických hymnů. V jeho hudebních podnětech obvykle převládají lyrické myšlenky a jeho polyfonie je často především akordická nebo homofonní. O technický kontrapunkt jako takový se nijak zvlášť nezajímal a jeho úpravy působí důsledně klidným dojmem, který vyplývá z přímočarých hudebních prostředků používaných k rozvíjení melodických myšlenek. Nejvíce je ceněna jeho latinská duchovní sborová hudba; tato rozsáhlá tvorba je převážně v žánru motet s širokou škálou osobně vybraných textů, sylabicky zpracovaných ve stylu kontinentálních renesančních mistrů Itálie a Severu. Také jeho anglické hymny sehrály důležitou roli v počátcích vývoje tohoto dlouholetého žánru.

Tallisova hudba se dodnes těší mimořádné oblibě. Motivicky ji využívají současní skladatelé jako Ralph Vaughan Williams a Peter Maxwell Davies a zároveň se stala velkým impulsem pro hnutí staré hudby v anglickém sborovém zpěvu. Ačkoli Tallisovy technické úspěchy blednou ve srovnání s mnoha jeho blízkými současníky, jeho hudba má vynikající komunikativní prvek lidského projevu, který stále přímo oslovuje posluchače. ~ Todd McComb, All Music Guide

Zdaleka nejslavnější Allegriho skladbou je Miserere mei, Deus, zpracování žalmu 51 (50) z Vulgáty. Je napsána pro dva sbory, jeden pětihlasý a druhý čtyřhlasý, a získala si značnou proslulost. Byl zkomponován za vlády papeže Urbana VIII, pravděpodobně ve 30. letech 16. století, pro použití v Sixtinské kapli při ranních chválách ve středu a v pátek Svatého týdne.
Miserere je jedním z nejčastěji uváděných příkladů pozdně renesanční hudby, ačkoli ve skutečnosti vzniklo v chronologicky ohraničeném období baroka; v tomto ohledu je reprezentativní pro hudbu římské skladatelské školy, která byla stylově konzervativní. Byla to hudba, která inspirovala takové skladatele, jako byli Mendelssohn, Liszt a Mozart. ~ Todd McComb, All Music Guide

Text Miserere (anglický překlad):

Slituj se nade mnou, Bože, podle svého milosrdenství:
Podle množství svého milosrdenství zahlaď má provinění.
Zcela mě omyj od mé nepravosti a očisti mě od mého hříchu.
Neboť uznávám svá přestoupení a můj hřích je stále přede mnou.
Proti tobě, jedině proti tobě jsem zhřešil a učinil jsem to zlé před tvýma očima, abys byl ospravedlněn, když mluvíš, a čistý, když soudíš.
Hle, v nepravosti jsem byl utvořen a v hříchu mě počala má matka.
Hle, v nitru toužíš po pravdě, a v skryté části mi dáš poznat moudrost.
Očisti mě yzopem, a budu čistý; umyj mě, a budu bělejší než sníh.
Učiň, abych slyšel radost a veselí, ať se radují kosti, které jsi zlomil.
Skryj svou tvář před mými hříchy a vymaž všechny mé nepravosti.
Stvoř ve mně čisté srdce, Bože, a obnov ve mně pravého ducha.
Neodvrhuj mě od své přítomnosti a svého svatého ducha mi neodnímej.
Obnov mi radost ze svého spasení a podepři mě svým svobodným duchem.
Tehdy budu učit přestupníky tvým cestám a hříšníci se k tobě obrátí.
Vysvoboď mě od krveprolití, Bože, Bože mé spásy, a můj jazyk bude hlasitě zpívat o tvé spravedlnosti.
Pane, otevři rty mé, a ústa má budou zvěstovat chválu tvou.
Neboť ty si nepřeješ oběti, jinak bych ji dával, ty nemáš zalíbení v zápalných obětech.
Oběť Boží je zkroušený duch, zkroušeným a zkroušeným srdcem, Bože, nepohrdneš.
Učiň Sionu dobro podle své libosti, vystavěj jeruzalémské hradby.
Tehdy se ti zalíbí oběti spravedlnosti, zápalná oběť a celopal; tehdy budou obětovat býčky na tvém oltáři.

Ukázky jejich hudby:

Tallis: Salvator mundi (antifona na Velký pátek, připomínající ukřižování Ježíše na Kalvárii; napsáno latinsky; 3:58) z alba Salve Regina - 2001

Tallis: Credo ze čtyřhlasé mše (7:09) z alba Benedictus - Classical Music For Reflection And Meditation - 1999

Allegri: Miserere (Žalm 51 - Popeleční středa; 13:51) z alba A Beginner's Guide To Classical (complete) Allegri - 2007. Poslouchejte při prohlídce Sixtinské kaple.

Hudba k pašijové neděli z filmu Neděle svatého Pavla (American Public Media, vysíláno 16. března 2008).

Poznámka: Autorem těchto materiálů je Todd McComb ze svého průvodce All Music Guide a jsou zde uvedeny pro použití mými studenty, pro omezené, neziskové, vzdělávací účely.

Originál přes odkaz

What was changed:
Sources:
Back to blog
Too much schoolwork and too little time?
24/7 Support
Plagiarism Report
Negotiable Price
Unlimited Revisions
Order Essay